Yin yoga

Bij Yin Yoga werken we niet met spieren maar met het bindweefsel. Bindweefsel verbindt de huid met ondergelegen spieren, het hecht de spieren aan de pezen en deze weer aan het bot. Het zijn ook je banden oftewel ligamenten. Je kan bindweefsel zien als het witte in een mandarijn, dat wat de schil met de partjes verbindt en wat ook om de partjes heen ligt. Als je een partje opent ligt het witte laagje ook weer over de sap cellen en zo is het in ons lichaam ook.

Spieren lijken op elastiek welke je kunt oprekken en wat ook weer makkelijk terug rekt. Bindweefsel lijkt op plastic wat z’n tijd nodig heeft om op te rekken vandaar dat we wat langer in een houding blijven, meestal zo’n 3 tot 5 minuten.

Het is belangrijk dat bindweefsel goed vochtig blijft en door het te stretchen of door compressie, en dit langere tijd vast te houden, wordt deze plek gehydrateerd en dit brengt de soepelheid terug op deze plek.
Zo kan Yin yoga je helpen bij bijv. klachten in de onderrug of bij een frozen shoulder. Yin yoga is de manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en versterken. Het helpt blessures aan gewrichten te voorkomen en haalt de spanning uit een diepere laag van het lichaam. Ook kan Yin yoga een aanvulling zijn op een Yang sport, zoals hardlopen, zwemmen, fietsen, voetbal en fitness. De conditie van de stuggere weefsels is ook mede bepalend voor de prestatie en blessuregevoeligheid van het lichaam.

Iedereen heeft baat bij Yin yoga. Als je een zittend beroep hebt, bijvoorbeeld, belast je de gewrichten en het bindweefsel in je bekken en rug. Je spieren zijn constant aan het werk om je lichaam rechtop te houden en daardoor verkorten ze. Bij Yin yoga laat je die spieren juist los. Hiermee voorkom of herstel je klachten in de gewrichten, rug, schouders, heupen. Je voert de houdingen voornamelijk zittend of liggend uit. Yin yoga kun je het beste met “koude” spieren volgen. De spieren zijn dan nog stijf, waardoor je sneller bij de bindweefsels en gewrichten komt

Door het stretchen van het bindweefsel kunnen spanningen en stress los komen. Op deze manier creëer je niet alleen ruimte in je lichaam, maar ook in je hoofd en je hart. Ook op emotioneel vlak kan Yin Yoga je enorm helpen. Tijdens de houdingen heb je namelijk de ruimte om gedachten en gevoelens te observeren.

Yin yoga wordt gegeven door Monique Luneburg